Meme  Kanseri Nedir

Meme kanseri, meme dokusundan gelişen bir kanser türü olup hem kadın hem de erkek memesinde ortaya çıkabilir. Meme kanseri, meme lobları (süt üreten bezler) ve meme kanallarının (süt kanalları) iç yüzeyini kaplayan hücrelerin anormal çoğalmasıyla ortaya çıkar. Nadiren de bu yapıların dışındaki yağ ve bağ dokusundan da gelişebilir. Meme kanseri hücreleri kontrolsüz bir şekilde büyümeye devam ederek çevredeki meme dokusuna ve vücudun diğer  bölgelerine yayılabilirler.

Meme  Kanseri Nedir
Meme Kanseri Nedir

Bu kanser türü kadınların en çok korktuğu kanserler arasında başta gelir. Bu durumun bir çok nedeni vardır; sıklığı, tedavi karmaşıklığı ve fiziksel görünümün bozulması en önemli nedenlerdir.

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada, kansere bağlı ölümlerde ise 2. sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Dünyada ve ülkemizde bu kanserin görülme oranı gittikçe artmaktadır.

 Meme kanserlerinin %70-80’i  memenin kanallarından (duktus) gelişen invaziv duktal ve %20 oranında ise  süt bezlerinden (lobul) gelişen invaziv lobuler kanser türüdür. Bunlar dışında daha nadir görülen meme kanseri türleri ise  medüller, tübüler, müsinöz kanserlerdir.

Meme kanserine neyin neden olduğunu bilmiyoruz, ancak bazı risk faktörlerinin meme kanseri gelişme riskini artırabileceğini biliyoruz. Bir kadının yaşı, genetik faktörleri, aile öyküsü, kişisel sağlık öyküsü ve diyet, meme kanseri riskine katkıda bulunan faktörlerdir. Artan yaş, meme kanseri gelişimi için en yaygın risk faktörüdür ve meme kanseri hastalarının yüzde 66’sı 55 yaşından sonra teşhis edilir.