Meme Kanseri Evrelemesi Nasıl Yapılır

Meme Kanseri Evrelemesi Nasıl Yapılır Başlıklı Yazımızın Devamı..

Meme Kanserinde Evreleme Nedir Neden Yapılır?

Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra hastaya tedavinin en iyi şekilde düzenlenmesi ve daha sonraki takiplerinin yapılması için evreleme yapılır. Evreleme ile kanserin hangi aşamada olduğu belirlenir ve en uygun tedavi planlaması yapılır.

Bazı evrelerde tedaviye direkt cerrahi ile başlanırken bazı evrelerde ise kemoterapi öncelikli tedavi olur. Evreleme ile aynı zamanda hastanın kontrol sıklığı ve uygulanacak ek görüntüleme yöntemlerine de karar verilir. Bu amaçla bütün dünyada en yaygın kullanılan sistem,TNM evreleme sistemidir.

TNM evrelem sistemi ne anlama gelir?

T = Tümör boyutu

N = Lenf nodu durumu (kanserli lenf nodlarının sayısı ve yeri)

M = Metastaz (kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı)

Evre 0: Duktal karsinoma insitu bu gruba girmektedir. Bu invaziv olmayan bir kanserdir; kanser hücreleri süt kanallarının içerisinde sınırlı olup dışarıya doğru yayılmazlar.

Ancak bu evredeki lezyonların da tedaviye ihtiyacı vardır; tedavi edilmezse bu lezyonlar invaziv kansere dönüşebilirler.

Evre 1: Meme kanserinin erken aşaması olup kendi arasında ”Evre 1a ve Evre 1b” ye ayrılır. Bu evrede lenf bezesi tutulumu yoktur veya mikro düzeyde tutulum vardır.

Bu evredeki tümör çapı ise 2 cm nin altındadır.

Evre 2: Bu evrede tümör 2 cm’den küçüktür ve kanser hücreleri tarafından tutulan koltukaltı lenf bezi sayısı 4’ten azdır.

Veya tümör boyutu 2 ila 5 cm arasındadır ve henüz lenf düğümlerine yayılmamıştır.

Evre 3: Bu evre tümör boyutunun 5 cm üzerinde ve lenf bezesi tutulum sayısı 3-9 arasında

Veya tümör boyutu farketmeksizin koltukaltında 9 dan fazla lenf bezesi tutulumu olması

Veya tümörün gögüs duvarı (memenin arkası), meme cildini tutmasıdır.

Evre 4: Bu evrede tümör herhangi bir boyutta olabilir ancak kemikler, akciğerler, beyin, karaciğer, uzak lenf düğümleri gibi diğer organlara yayılmıştır.

Ayrıca, Meme Kanseri Riskini Azaltmak İçin Ne Yapılmalıdır Başlıklı Yazımızı da Okuyabilirsiniz.