Meme Kanseri Riskini Azaltmak İçin Ne Yapılmalıdır
Meme Kanseri Riskini Azaltmak İçin Ne Yapılmalıdır Başlıklı Yazımızın Devamı..
Meme Kanserinden Korunma
Birçok kadının meme kanserinden korunma veya tedavi gördükten sonra tekrarlamaması ile ilgili kafasında çok sayıda soru bulunur. Bu sorular daha çok beslenme ve hayat tarzında ne tür değişiklikler yapmasıyla ilgilidir. Beslenme ve hayat tarzındaki düzenlemeler, hem sağlıklı olmak hem de meme kanseri riskini veya tekraralamasını azaltmak açısından önemlidir. Bu faktörler temel olarak;
- Sağlıklı bir diyet
- İdeal kiloda olmak ve bu kiloyu korumak
- Düzenli fiziksel aktivite yapmak
- Alkolü sınırlama
- Sigara içmemek
Meme kanseri tedavisi sonrası yaşam süresini arttırdığı ve nüksleri önlediği kanıtlanmış tam bir diyet modeli yoktur. Ancak özellikle karotenoid içeren bazı gıdalar başta olmak üzere diğer besinlere göre kansere karşı korumada ve meme kanseri tedavisi sonrası faydalı olabilen bazı besinler ön plana çıkmaktadır.
Ayrıca aşırı kilolu veya obez olmanın meme kanserine yakalanma riskini arttırdığı ve meme kanseri tedavisi görenlerde yaşam süresini azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle gerek sağlıklı bir diyet yoluyla gerekse fiziksel aktiviteyle kilo kontrolü çok önemlidir.
Meme kanseri tedavisi sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Meme kanseri tanısı konulduktan sonra, kadınlar beslenme ve sağlıklı kalma konusunda daha fazla araştırma içine girerler. Ancak bu araştırmaların neticesinde çoğunlukla bilimsel hiçbir kanıtı olmayan ve zararlı riski olma potansiyeli taşıyan takviye gıdalara veya uygulamalara sıklıkla başvururlar.
Öncelikle hastanın kendi hekiminin onayı olmadan başvurulan bu maddeler sağlık için faydadan çok zarar yaratabilir. Özellikle kilo kontrolü için yapılan sağlıklı bir diyetin, hastanın doktorundan görüş alarak ve diyetisyen kontrolünde yapılması daha doğru olur.
Meme kanseri riski ile ilgili sağlıklı uygulamalar şunları içerir;
- Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi lifli gıdaların diyetteki payının arttırılması
- Diyette tam tahıllı gıdalar; tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç, darı ve kinoa gibi gıdaları tercih etmek
- Alınan günlük kalorideki yağın yüzde 30’dan daha aza düşürülmesi
- Diyetteki yağların doymamış sağlıklı yağlardan seçilmesi
- Protein ihtiyacının kırmızı et yerine organik tavuk, balık veya bakliyatlardan sağlanması
- İşlenmiş, salamura edilmiş ve tütsülenmiş gıdaların alımını en aza indirilmesi
- Özellikle rafine edilmiş şekerlerin sınırlandırılması
- Bol miktarda sıvı tüketilmesi
- Alkol tüketiminin kesilmesi veya azaltılması
Yüksek lifli gıdalar
Gıdalardaki yüksek lif oranının meme kanseri riskini veya tekrarlamasını azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Çalışmalar lifli gıdalarla beslenmenin kalp hastalığının yanı sıra sindirim sistemini düzenlemesi ve bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olması gibi birçok faydası olduğunu göstermiştir.
Yüksek lifli gıdalar daha düşük kaloriye sahip olup daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu durum aynı zamanda kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bunu sağlayan gıdalar;
- Sebzeler (bezelye, brokoli, brüksel lahanası, kabuklu patates, çiğ havuç gibi)
- Meyveler (armut, elma, muz, ahududu gibi)
- Kahverengi pirinç, yulaf, kepekli kuskus ve kinoa gibi kepekli gıdalar
- Mercimek ve kurufasulye gibi bakliyatlar
- Badem, Fıstık, Ayçekirdeği gibi kuruyemişler
Lifli gıdalar, yeterli sıvı alımıyla birlikte sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Yüksek lifli bir diyet ayrıca obezite, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.
Gıdalarla günlük alınması gereken lif miktarı kadınlarda en az 21 ila 25 gram, erkeklerde 30 ila 38 gram olmalıdır.
Sebze ve meyvelerde bulunan karotenoidler
Karotenoidler, portakal, havuç, ıspanak, domates, tatlı patates, kabak ve kavun gibi gıdalarda bulunan doğal turuncu-kırmızı besinsel pigmentlerdir.
Karotenoid içeren besinlerin meme kanserli hastalarda sağkalım üzerinde olumlu etkisinin olduğu ispatlanmıştır. Karotenoidlerin sağlık üzerine bu olumlu etkilerinin, A vitamini aktivitesi ve antioksidan özelliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Ancak bazı karotenoidleri çok fazla yemek bazı sağlık risklerine neden olabilir. Genel olarak, meyve ve sebzeler en iyi karotenoid kaynakları olup takviye yerine bu gıdaların tüketilmesi sağlıklı bir diyet için en uygun olan yöntemdir.
Doymuş yağ
Yapılan çalışmalarda diyetteki yağ oranının azaltılmasının meme kanseri sonrası yaşam süreleri üzerinde olumlu etkisinin olduğu gösterilmiştir. Ayrıca doymuş yağın meme kanserinde tekrarlama riskini etkileyebileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bundan dolayı tüketilen yağ miktarının, özellikle doymuş yağ miktarının azaltılması bu konuda oldukça faydalı olacaktır. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar şunlardır;
- Tereyağı
- Yağlı et
- Sosis gibi işlenmiş etler
- Tam yağlı süt ve süt ürünleri
- Çikolata, bisküvi ve kek gibi gıda ürünleri
Bunların yerine daha sağlıklı doymamış yağlar kullanılmalıdır. Bu gıdalar ise;
- Zeytinyağı
- Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar
- Avokado
- Fındık gibi kuruyemişler
Meme kanseri riskini veya tekrarlamasını azaltmanın başka yolları var mı?
Çevresel faktörler
Araştırmalar, meme kanserlerinin yüzde 90’ının çevresel kaynaklı olduğunu, ancak ana çevresel nedenin bilinmediğini göstermektedir. Bulunulan ortamdaki yaşam tarzı (diyet, egzersiz eksikliği ve sigara kullanımı gibi), maruz kalınan toksinler (hava kirliliği gibi), tarımsal ilaçlar ve çeşitli ambalajların bu konuda rolü olabilir. Bundan dolayı bu tarz toksinlerden uzak durarak risk azaltılabilir
Alkol kullanımı
Yapılan birçok çalışma, alkol tüketimi ile meme kanseri riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Ancak prognoz yani kanserin gidişatı üzerindeki etkileri tam olarak belli değil. Ancak yine de alkolün tüketilmemesi veya azaltılmasının meme kanseri oluşumunu azaltmada olumlu etkisi vardır.
Egzersiz yapmak
Haftada beş gün, günde yarım saat egzersiz yapmanın meme kanseri riskini azltma üzerine olumlu etkisi bulunmaktadır. Egzersiz, insülinin kontrol edilmesine yardımcı olur ve östrojenin bulunduğu daha az yağ dokusuna oluşmasını sağlar. Bilindiği gibi östrojen, meme kanseri gelişimi ve büyümesi üzerinde etkli bir hormondur. Bu nedenle düzenli egzersiz hayatın her döneminde sağlıklı olmak için gereklidir.
Ayrıca, Kalıtsal Meme Kanserleri Nelerdir Başlıklı Yazımızı da Okuyabilirsiniz.
Yorum Yapılmamış