Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nedir

Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi Nedir Başlıklı Yazımızın Devamı.

Sentinel Lenf Nodu (Bezi) Biyopsisi Nedir?

Sentinel lenf nodu biyopsisi, meme kanseri ameliyatı esnasında kanser hücrelerinin koltukaltı lenf bezlerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için kullanılan bir cerrahi işlemdir.

Genel olarak sentinel lenf bezi, tümörün ulaştığı ilk lenf bezidir. Sentinel lenf nodu biyopsisi işleminde, ameliyat esnasında meme başı veya tümör çevresine enjekte edilen madde ile sentinel düğümün bulunması amaçlanır. Enjeksiyon sonrası koltuk altından yapılan 1-2 cm’lik bir kesi ile boyalı lenf bezi çıkarılıp ameliyat devam ederken patoloji laboratuvarında incelenir. Yaklaşık 15-20 dakikalık inceleme sonrası gönderilen lenf düğümünde kanser saptanmaması durumunda koltuk altındaki diğer lenf düğümlerinin çıkarılmasına gerek kalmaz.

Sentinel Lenf Düğümü Nasıl Bulunur?

Sentinel lenf nodunu bulmak için radyoaktif çözelti, mavi boya veya ikisi birden kullanılır.

Radyoaktif çözelti; Memeye zayıf bir radyoaktif çözelti enjekte edilir. Bu madde memenin lenf sistemi tarafından alınır ve sentinel lenf düğümünde toplanır. Gama prob denilen özel bir alet ile bu düğüm bulunarak patolojik incelemeye gönderilir. Bu işlemde kullanılan madde ameliyattan birkaç saat veya bir gün önce memeye enjekte edilir.

Mavi boya; Memeye zararsız bir mavi boya enjekte edilir. Lenf sistemi boyayı sentinel lenf bezine iletir ve parlak mavi bir renk almasını sağlar. Böylece boyalı lenf bezi bulunarak patoloji incelemesine gönderilir.

Sentinel Lenf Düğümü Biyopsisi Neden Yapılır?

Sentinel lenf bezinde kanser hücreleri saptanmazsa, başka lenf bezelerinin çıkarılmasına gerek kalmaz. Eğer sentinel düğümlerden herhangi biri kanser içeriyorsa, kaç lenf bezesinin etkilendiğini belirlemek için daha fazla lenf düğümünü çıkarılması gerekebilir. Bunun amacı öncelikle kanserli lenf bezi sayısına göre tedavi planlanması yapılması, yani evrelemedir. İkinci amaç ise koltukaltı nükslerden korumaktır.

Sentinel lenf bezinde kanser hücresi saptanmaması durumunda hastanın koltukaltındaki diğer bezelerinin çıkarılmasına gerek kalmaz. Bunun en büyük avantajı hastaları kolda lenfödem, koltukaltı sinir hasarı, omuz ağrısı ile kol ve omuzda hareket kaybı gibi hayat kalitesini ciddi şekilde olumsuz olarak etkileyen yan etkilerinden korumuş oluruz.

Ancak son dönemde yapılan çalışmalardan sonra bu konudaki tututm, bazı kriterlere sahip hastalarda radyoterapi alacaksa koltukaltı bir veya iki lenf bezi pozitifliğinde daha fazla lenf bezinin çıkarılmasına gerek kalmadığı yönündedir.

Ayrıca Tamoksifen Nedir Ve Ne İçin Kullanılır Başlıklı Yazımızı da Okuyabilirsiniz.