Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/dedeobeh/drcemalkaya.com/wp-content/themes/qhub/inc/init.php on line 38
meme kanseri arşivleri - DOÇ. DR. Cemal KAYA
Meme Kanseri Nedir

Meme Kanseri Nedir Nasıl Gelişir

Meme  Kanseri Nedir

Meme kanseri, meme dokusundan gelişen bir kanser türü olup hem kadın hem de erkek memesinde ortaya çıkabilir. Meme kanseri, meme lobları (süt üreten bezler) ve meme kanallarının (süt kanalları) iç yüzeyini kaplayan hücrelerin anormal çoğalmasıyla ortaya çıkar. Nadiren de bu yapıların dışındaki yağ ve bağ dokusundan da gelişebilir. Meme kanseri hücreleri kontrolsüz bir şekilde büyümeye devam ederek çevredeki meme dokusuna ve vücudun diğer  bölgelerine yayılabilirler.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Meme kanserinde tümör belli bir büyüklüğe ulaşmadan bir şikayet yaratmamaktadır. Tarama amaçlı yapılan muayene ve diğer radyolojik yöntemlerin (mamografi vs.) amacı şikayet oluşmadan önce yani erken aşamada gelişen bu  tümörleri yakalamaktır. Tümör büyüyüp şikayete neden olduğunda oluşturduğu şikayetlerin önemsenmesi ve araştırılması sayetinde yine erken teşhis mümkündür. Meme kanserinin en sık belirtiler şunlardır:

Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur

Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur

Meme Kanserinin Tanısı Nası Konulur?

Meme kanserinde erken teşhis diğer tüm kanserlerde olduğu gibi tedavinin en önemli belirleyicisidir. Erken teşhis edilmesi halinde  %100’e varan oranlarda sağkalım sağlanmaktadır.

Erken evrede saptanması amacıyla geliştirilen tarama programları tanının ilk basamağını oluşturmaktadır. Tanıda en önemli kural bireylerin bilinçlendirilmesi yoluyla kendi kendine yapılan muayenedir.

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Takip

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Takip

Meme Kanseri Tedavisi Sonrası Takip

Meme kanseri başarılı bir şekilde tedavi edilse dahi  bir nüks riskine karşı hasta daima takip altında tutulmalıdır. Tedavi sonrası izlemin amaçları; hastaların lokal nüks (bölgesel tekrarlama) veya uzak metastaz gelişip gelişmediğini erkenden saptamak.

Doğrular Ve Yanlışlar

Yanlış: Ailemde meme kanseri yok, sağlıklı bir kilodayım, sağlıklı besleniyorum, düzenli egzersiz yapıyorum ve alkol kullanmıyorum; bu durumda meme kanseri riskim ortadan kalkar.

Doğru: Bu koşullarda meme kanseri riski azalsa da tamamen ortadan kalkmaz. Bu nedenle düzenli tarama, kendi kendine meme muayenesi yapmak ve memelerdeki olağan dışı değişikliklere dikkat etmek önemlidir.